Dolaskom jeseni i nešto hladnijeg vremena javljaju se i prve tegobe kod svih onih ljudi koji pate od čestih upala sinusa, tj. sinusitisa. Cilj ovog članka jeste da na jednom mestu objedinimo sve ono što može da pomogne kod lečenja upale sinusa prirodnim putem.

SADRŽAJ: Sve o prirodnim lekovima za sinuse na jednom mestu:

1. Šta su sinusi i zašto dolazi do upale sinusa?
2. Koji su simptomi upale sinusa?
3. Različiti pristupi u lečenju upale sinusa
3.1. Standardna lekarska terapija sinusitisa
3.2. Primena prirodnih lekova za sinuse
3.3. Smernice za poboljšanje celokupnog zdravlja
4. Prirodno lečenje upale sinusa
4.1. Inhalacija – prva opcija u lečenju sinusitisa
4.2. Masaža i korišćenje obloga
4.3. Upotreba prirodnih kapi za nos
4.4. Ispiranje nosne duplje fiziološkim rastvorom
4.5. Zašto je potrebno da pijete što više čaja?
4.6. Lečenje sinusa narodnim lekovima i melemima
5. Savet za miran san

1. Šta su sinusi i zašto dolazi do upale sinusa?

Sinusi su u stvari male šupljine u predelu oko nosne duplje, iznad i ispod očiju, koje su ispunjene vazduhom i stvaraju sluz koja vlaži nosne šupljine i tim putem uklanja alergene i druge štetne čestice.

Zašto dolazi do upale sinusa?

Upala sinusa, tj. sinusitis je stanje kada dođe do otoka tkiva, pa su sinusi zbog toga zatvoreni i ne onemogućuju oticanje sluzi, te zbog toga dolazi do glavobolje, ali i drugih tegoba, koje se razlikuju po tome da li je reč o akutnoj ili hroničnoj upali sinusa.

Međutim, treba uzeti u obzir i to da do sinusitisa dolazi uglavnom zbog oslabljenog imunog sistema, ali i zbog dugotrajnog boravka u prostoru gde je vazduh slabijeg kvaliteta, tj. na mestima gde postoji cirkulacija duvanskog ili industrijskog dima, ali i virusa, bakterija i alergena.

2. Koji su simptomi upale sinusa?

 • Začepljenost nosa i nemogućnost normalnog disanja, što uglavnom dovodi i do smanjenog osećaja mirisa i ukusa.
 • Slivanje žućkasto-zelenog ili providnog sekreta i curenje iz nosa, što može da dovede do lošeg zadaha, ali i zubobolje.
 • Glavobolja, posebno u predelu očiju, čela i obraza, gde se inače i nalaze sinusi.
 • Osećaj pritiska i nelagodnosti u predelu čela i nosa.
 • Tup bol prilikom saginjanja glave koji prestaje vraćanjem glave u prirodni položaj.
 • Malaksalost i povišena telesna temperatura koja ide uglavnom do 38 C, ali može biti i viša.
 • Osećaj umora i suzenje očiju spadaju u neke od ređih simptoma sinusitisa, ali se može reći da je to individualna stvar, jer se ispoljava samo kod jedne grupe ljudi.
 • Kod dece najčešće dolazi i do kašlja, koji se pojačava noću, jer se sekret sliva u donje respiratorne organe.
 • Takođe kod dece, kao neki od prvih simptoma, mogu se javiti nemiran san i noćno znojenje, kao i hrkanje.

3. Različiti pristupi u lečenju upale sinusa

Pre nego što se pristupi lečenju upale sinusa, najpre je potrebno utvrditi uzrok, a to je moguće i prostom analizom krvi. Ona pruža jasne indikatore o tome da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, ili je reč o nekoj vrsti alergije. Zato kod lečenja upale sinusa postoje dva različita pristupa.

3.1. Standardna lekarska terapija sinusitisa

Prvi pristup podrazumeva standardnu lekarsku terapiju, što je naravno uvek prvi izbor jer je reč o tegobama koje treba tretirati pravovremeno i pod nadzorom i kontrolom izabranog lekara.

Upotreba antibiotika

Mnogi lekari podrazumevano prepisuju antibiotike…

Međutim, mnogi lekari podrazumevano prepisuju antibiotike, iako je dobro poznata činjenica da je velika većina upalnih procesa kod respiratornih organa virusnog porekla, gde antibiotici nisu ni od kakve pomoći, a prave haos u organizmu i u većini slučajeva ostavljaju dugotrajne posledice. Antibiotske lekove stoga treba uzimati tek nakon analize kompletne krvne slike i CRP-a, što se radi tek treći dan od pojavljivanja simptoma i povišene temperature.

Imajte u vidu i tu činjenicu da je sinusitis preko imunosistema usko povezan sa crevnim problemima, što je i razlog više zašto treba izbegavati antibiotike. Kineski medicinari recimo tvrde da se veći deo imunološkog sistema nalazi u probavnom traktu. Zato antibiotike treba ostavljati kao poslednju opciju za lečenje upala, tj. infekcija respiratornih organa.

3.2. Primena prirodnih lekova za sinuse

Drugi pristup podrazumeva primenu prirodnih lekova koji možda ne mogu u potpunosti da izleče sinuse, ali mogu značajno da umanje tegobe, do te mere da ne osetite nikakve bolove i da tegobe neutrališete ili makar ublažite na neko vreme. A upravo to i jeste tema ovog članka.

Menta je sjajan prirodni lek za sinuse

Menta je jedan od najboljih prirodnih lekova za sinuse

Bilo kako bilo, čak i ako vaša upala sinusa zahteva lekarsku terapiju, uporedo možete da koristite i prirodne lekove za sinuse, jer oni ne mogu negativno uticati na terapiju koja vam je prepisana, a mogu da budu od velike pomoći.

Pa ipak, imajte na umu i to da bez obzira na pristup postoji razlika između smernica za poboljšanje celokupnog zdravlja i metoda koje imaju za cilj olakšavanje samih tegoba kod sinusitisa.

3.3. Smernice za poboljšanje celokupnog zdravlja

Ovde se nalaze smernice koje bi svako trebalo da usvoji, ne samo u trenutku bolesti, već i inače jer one vode ka poboljšanju celokupnog zdravlja, a samim tim i ka uklanjanju uzroka koji vode ka sinusitisu:

 • Budite odmorni, jer je vašem telu potrebna snaga kako bi se izborilo sa bilo kojom infekcijom.
 • Redovno perite ruke i izbegavajte dodirivanje lica, jer se tako štitite od novih infekcija.
 • Izbegavajte kontakt sa ljudima koji su prehlađeni ili imaju simptome gripe ili viroze.
 • Unosite dovoljno tečnosti u organizam. Prihvatljiva je voda, kao i biljni čajevi, dok sve vrste zaslađenih napitaka treba izbegavati.
 • Hranite se zdravo. Konzumirajte raznovrsnu hranu, uz obavezne voćne i povrćne obroke, poželjno bogate vitaminom C. Poseban akcenat stavite na citruse, tj. na konzumaciju limuna, narandži i grejpfruta.
 • Koristite probiotike, posebno one prirodne koje možete pronaći kod većine kvalitetnih jogurta, jer oni utiču na uspostavljanje zdrave crevne flore što je prvi preduslov za jačanje imunosistema.
 • Uzimajte vitamine i suplemente ishrani, povremeno i u umerenim količinama. Posebnu vrednost ima unos vitamina A i D, kao i cinka i selena, što utiče na opšte poboljšanje imuniteta.
 • Vodite računa o relativnoj vlažnosti vazduha u prostoru u kome boravite. Ako imate centralno grejanje u kući ili stanu, moguće je da imate i problem suvog vazduha. Ako je ovo slučaj, taj problem možete rešiti korišćenjem difuzora ili ovlaživača, ili čak uzgajanjem biljaka u stambenom prostoru. Naravno, biljke je potrebno redovno zalivati, a one će održavati sasvim prirodan stepen vlažnosti vazduha u vašem stanu.
 • Nemojte pušiti i prekomerno konzumirati alkoholna pića i kafu.
 • Vodite računa o zdravlju svojih zuba, jer pokvareni zubi mogu da utiču na česte upale sinusa, što izvesno vodi ka hroničnom sinusitisu. Takođe, vodite računa i o zdravlju svojih krajnika, jer i oni mogu da dovedu do novih infekcija.
 • Ustanovite na šta ste sve alergični i izbegavajte okidače sopstvenih alergija.
Citrusi kao izvor vitamina C

Svi citrusi su bogati vitaminom C

Kratki saveti:

Ne posećujte bazene dok imate sinusitis, jer se u njima nalazi hlorisana voda koja može da pojača upalu sinusa.

Konzumirajte brzo varljivu hranu, jer je vašem telu potrebna sva raspoloživa energija kako bi se borilo sa infekcijom sinusa, a ne trošilo energiju na varenje čvrstih obroka.

Na kraju, pre nego što pređemo na deo koji se odnosi na samo prirodno lečenje sinusa, moramo napomenuti da se upotrebom navedenih lekova u stvari samo otklanjaju posledice, dok se ne rešava uzrok problema.

A kada je reč o uzroku, sve se najčešće svodi na imunitet. Potrebno je, dakle, ojačati imunitet. To je ujedno i jedini put koji vodi ka potpunom ozdravljenju sinusa. Ojačajte imunitet i vrlo verovatno više nećete imati problema sa sinusima.

4. Prirodno lečenje upale sinusa

Ovde možete pronaći gotovo sve metode u vezi sa lečenjem upale sinusa. Opisaćemo na koji način se možete lečiti inhalacijom, korišćenjem obloga, prirodnih sprejeva za nos, korišćenjem fiziološkog rastvora, zatim sve o čajevima, narodnim lekovima i melemima, a daćemo vam i mnoge korisne savete.

4.1. Inhalacija – prva opcija u lečenju sinusitisa

Udisanje ulja mente, tj. divlje nane, odlično je u lečenju sinusa, i kod suve i kod vlažne inhalacije. Suva inhalacija se radi tako što se eterično ulje mente kane na maramicu, a zatim se udiše u trajanju od 2-3 minuta nekoliko puta na dan. S druge strane, vlažna inhalacija jeste mnogo efikasnija, ali je treba primenjivati sa oprezom, jer ona podrazumeva udisanje vrele pare, što može da bude na dobrobit, ali i na štetu, u zavisnosti od osetljivosti osobe.

Ona se primenjuje na taj način što se nekoliko kapi eteričnog ulja mente kane u prokuvanu ključalu vodu, nakon čega se glava prekrije peškirom i udišu se isparenja u trajanju od po desetak minuta. Kod osetljivih i mlađih lica preporučuje se manji intenzitet vlažne inhalacije, koji možete kontrolisati na taj način što ćete koristiti nižu temperaturu vode, zatim veću udaljenost glave od lonca s vodom, a naravno i kraće trajanje inhalacije.

Eterično ulje mente možete kupiti na ovom sajtu, a proizvod se zove Naturasso Japansko biljno ulje.

Inhalacijom do čistih sinusa

Najbolji način da oslobodite sinuse je inhalacija

Inhalacija divljim krastavcem je veoma efikasna u lečenju sinusitisa, a važno je da znate da ovde nije reč o običnom nedozrelom krastavcu, već o drugoj biljci iz porodice bundeva, koja nema puno veze sa domaćim krastavcima koje svakodnevno konzumiramo. Tretman podrazumeva upotrebu nezrelih plodova biljke, ali pod strogom kontrolom i veoma umereno, jer divlji krastavac može da bude i otrovan ako preterate sa njegovom primenom.

Priprema se tako što se dva divlja krastavca prvo skuvaju u posoljenoj vodi. Oni se zatim iseku i dalje termički obrađuju u 1 litar vode u koju se doda nekoliko zrna crnog bibera i 100 grama sušene biljke petlove kreste. Tečnost se zatim udiše putem levka kroz nozdrve, sve dok se sinusi u potpunosti ne pročiste.

Alternativa ulju od mente može biti mešavina začina koje svako od nas ima u svojoj kuhinji, uključujući: majčinu dušicu i žalfiju, beli i crni luk u prahu, karanfilić i cimet, semenke kima. Ova mešavina se priprema tako što se uzme podjednaka količina svih ovih začina i stavi u ključalu vodu koja se zatim udiše sa peškirom preko glave.

Inhalacija sinusa mirođijom ili bosiljkom takođe može da bude od velike pomoći. Priprema se tako što se tri kašike mirođije ili bosiljka stave u litar ključale vode, nakon čega je potrebno da se kuvaju još par minuta. Zatim se šerpa stavi na sto, glava prekrije peškirom i udišu isparenja u trajanju od po petnaestak minuta.

Ako nemate ništa od ovoga kod svoje kuće, od pomoći može biti i klasična inhalacija vodenom parom bez dodatnih sastojaka, ali imajte u vidu da je ipak mnogo efikasnije kada se inhalacija vrši uz dodatak ulja mente ili nekog drugog eteričnog ulja, kao što smo gore i preporučili.

Tuširanje takođe može da se koristi kao vid prirodne inhalacije. Sve što treba da uradite jeste da zatvorite vrata kupatila, zatim da pustite malo vrele vode kako bi se stvorila para, a zatim da smanjite temperaturu vode do nivoa koji je za vas podnošljiv i prijatan i tako da se polako tuširate sve dok ne potrošite svu vodu iz bojlera.

Takođe možete napuniti kadu vrućom vodom, a zatim dodati malo morske soli, te uživati u vrućoj kupki. Efekat je sličan kao i kod tuširanja.

Vodena para i vlaga pomažu da se otvore disajni putevi, ali i da se oslobode začepljeni kanali. Na istom principu funkcionišu i saune. Upravo zbog toga se preporučuje ovaj vid prirodne inhalacije.

Ono čega se verovatno niste setili, a veoma je efikasno kao vid prirodne inhalacije, jeste da jedete vruću domaću supu. Veoma je bitno da ona bude što toplija, jer isparenja koja dolaze do vaših nosnica nakon što se nagnete preko tanjira veoma blagotvorno deluju na vaše sinuse. Možete da jedete supu više puta dnevno, umesto tečnosti – praktično kad god poželite. Ovako ćete uticati da se sluz brže odvoji od upaljenog tkiva sinusa. Ne manje važno je i to što ćete se na ovaj način hraniti dijetalno, što je takođe važno jer ćete očuvati energiju koja je vašem telu potrebna u borbi sa infekcijom.

Važno kod inhalacije:

* Nakon inhalacije ne izlazite napolje na hladan vazduh, a takođe izbegavajte i svaki vid promaje, tj. strujanja vazduha u narednih 30 minuta.

** Inhalacija vrućom parom nije preporučljiva kod male dece, trudnica, kao i osoba sa hipertenzijom.

4.2. Masaža i korišćenje obloga

Ulje divlje nane možete da koristite i kao ulje za masažu. Ono se prvo nanese na šake, zatim se dobro zagreje trljanjem ruku, a onda se kružnim pokretima masira lice u predelu sinusa. Efekat je takav da se masažom opuštaju napeti mišići lica, dok isparenja eteričnog ulja mente dopiru do sinusa i blagotvorno deluju na odvajanje sluzi od otečenog tkiva.

Masaža u predelu sinusa

Ulje divlje nane se takođe koristi i kod masaže

Naizmenično korišćenje toplih i hladnih obloga može da bude od velike pomoći u ublažavanju tegoba kod upale sinusa. Manji peškir potopite u topli čaj od nane ili u vruću vodu, a zatim ga iscedite i na njega kanite par kapi eteričnog ulja mente. Zatim ga stavite preko glave u predelu gde vam se nalaze sinusi i opustite se. Tople obloge ne treba da stoje duže od pola minuta, nakon čega ih menjate sa hladnima. Potrebno će biti da tople obloge izmenjate sa hladnima nekoliko puta zaredom, a navedenu proceduru odradite ujutru, posle ručka i pre spavanja. Poboljšanje opšteg stanja, tj. ublažavanje tegoba sa sinusima bi trebalo nastupiti već narednog dana.

Obloge možete praviti i korišćenjem morske soli, koju ćete zagrevati do temperature od 40 stepeni celzijusa. Tako zagrejana so se zatim sipa na krpu, koja se preklopi i napravi pljosnati zamotuljak, koji se zatim drži preko čela u trajanju od najmanje 30 minuta.

Dobro je ove metode kombinovati sa ispiranjem nosne i usne duplje fiziološkim rastvorom ili nekim od čajeva, o čemu ćemo i pisati u drugom delu teksta.

4.3. Upotreba prirodnih kapi za nos

Svako od nas je nekada već koristio kapi za nos i zna da te kapi kada se upotrebljavaju u dužem periodu mogu da naprave problem, jer ne samo da mogu dovesti do još težeg začepljenja nosa, nego i do stvaranja prirodne rezistencije, što znači da one nemaju više nikakvo dejstvo i nisu ni od kakve pomoći.

Međutim, moguće je napraviti potpuno prirodne kapi za nos koje ne sadrže nikakve štetne sastojke. Za pravljenje ovih kapi potreban je rastvor destilovane ili prokuvane vode u koji se ubaci mešavina različitih prirodnih sastojaka. Biće vam potrebni ekstrakti semena grejpa, lista masline, kao i koren biljke lažnog indiga. Ovi sastojci imaju antibakterijsko i antiupalno dejstvo i tradicionalno se koriste za lečenje respiratornih infekcija.

Sprej i kapi za nos

Kapi za nos se mogu koristiti i uz pomoć spreja

Miks ovih prirodnih sastojaka može da se koristi prostim ukapavanjem u nosne duplje, ali i kao sprej za nos koji se uz adekvatnu bočicu veoma lako koristi. Ako pak nemate bočicu za sprej, možete kupiti bilo koji sprej u apoteci, isprazniti bočicu, dezinfikovati je, napuniti pripremljenim rastvorom i koristiti ga u svakoj prilici, bez bojazni da će napraviti bilo kakvu štetu na vašim sluznicama, ali i u sinusima koji su osetljivi na dugotrajnu upotrebu veštačkih preparata.

Druga opcija je da napravite jednostavan rastvor morske soli. On je dobar jer praktično zaustavlja dalji razvoj upale sinusa, ali i pročišćava začepljene nosne kanale. Veoma lako se priprema tako što se u pola litre destilovane ili prokuvane vode ubaci četvrt kašičice morske soli i isto toliko sode bikarbone. Ovako pripremljena tečnost se sipa u bočicu spreja za nos i može se koristiti nekoliko puta dnevno.

4.4. Ispiranje nosne duplje fiziološkim rastvorom

Veoma je bitno da održavate higijenu nosne duplje, jer u slučaju njene neprohodnosti sluz iz sinusa ne može da otiče iz nosa. Takođe, preduslov za odvajanje sluzi sa otečenog tkiva jeste da se u nosnicama održava optimalni nivo vlažnosti. Zato se i preporučuje povremeno ispiranje nosne duplje fiziološkim rastvorom.

Za ispiranje nosne duplje možete koristiti neki od preparata na bazi morske soli, a takođe možete pripremiti i sopstveni rastvor slane vode. Ako se odlučite za ovu drugu opciju vodite računa o tome da koristite prokuvanu ili destilovanu vodu. Rastvor možete ubrizgavati špricem ili irigatorom koji se može nabaviti u bolje opremljenim apotekama. Nekoliko puta dnevno ispirajte nosne šupljine i upala će popustiti veoma brzo ako je reč o akutnom sinusitisu.

4.5. Zašto je potrebno da pijete što više čaja?

Biljni čajevi poseduju dvostruki efekat kada je reč o lečenju upale sinusa. Prvi je očigledno hidratacija, a drugi je potpuno prirodna inhalacija, jer para koja isparava iz vrućeg čaja utiče na razvodnjavanje sekreta u nosu i sinusima, pa se samim tim lakše izbacuje iz začepljenog nosa.

Ustanovljena praksa da se u slučaju prehlade ili viroze piju biljni čajevi predstavlja svojevrsnu narodnu medicinu, a kao što ćete ovde videti, ta praksa ima i svoje stručno utemeljenje. Naravno, najviše se konzumiraju čajevi od nane, kamilice i majčine dušice, ali postoje i drugi čajevi koji su jednako efikasni, ili čak efikasniji u lečenju sinusitisa.

Evo koje čajeve treba da pijete da biste umanjili tegobe kod upale sinusa:

 • Nana zbog toga što smiruje otok sluznice, a samim tim oslobađa blokirane nosne kanale.
 • Kamilica zbog toga što pomaže kod svih vrsta infekcija, ali i zbog toga što opušta i duhovno i fizički.
 • Majčina dušica jer ima antibakterijska i protivupalna svojstva.
 • Čaj od brusnice utiče na izgradnju i jačanje imuniteta, što posredno deluje i na rešavanje problema sa sinusima.
 • Čaj od belog sleza pomaže kod izbacivanja sluzi iz disajnih puteva, pa je nezaobilazno sredstvo za smanjivanje svih vrsta upala respiratornih organa. Priprema se tako što se koren belog sleza prelije mlakom vodom. Potrebno je da odstoji, a zatim ga podgrejte i pijte pomalo tokom celoga dana.
 • Rastavić je veoma moćan čistač organizma. Zato vam preporučujemo da ovaj prirodni čaj koristite tako što ćete ga nekoliko puta dnevno procediti, a zatim ušmrkivati.
 • Čaj od koprive je veoma dobar za oslobađanje sekreta iz nosa, a takođe i za dizanje imuniteta. Kopriva prirodnim putem umanjuje glavobolju i suzenje očiju.
Čaj sa limunom

Limun je nezaobilazni sastojak u svakom čaju

* Limun se naravno podrazumeva kao obavezni sastojak kod svih navedenih čajeva. Uporedo s njim, u čaj možete ubaciti po jedan karanfilić i malo cimeta. Naravno, čaj možete pripremiti i od samog limuna. U tom slučaju ubacite više limuna nego kad ga kao prilog dodajete u druge čajeve.

** Uporedo sa svim navedenim čajevima, poželjno je koristiti i đumbir, koji u vidu začina može da se ubaci u bilo koji čaj, ili čak da se inhalira u kombinaciji sa fiziološkim rastvorom.

*** Preporučuje se da se svi ovi čajevi konzumiraju kašikicom, poput supe. Naravno, podrazumeva se da čaj bude što topliji – onoliko vruć koliko možete da podnesete dok ga pijete.

4.6. Lečenje sinusa narodnim lekovima i melemima

Napitak od belog luka – Poznato je da beli luk pomaže kod svih vrsta infekcija. On je odličan za jačanje imunog sistema i upravo zbog toga se često i primenjuje kod svih vrsta prehlada i viroza, ali i kao sjajno sredstvo za prevenciju.

Ovaj napitak se pravi od belog luka, ceđenog soka od limuna i prirodnog meda. Priprema se tako što u pola litre vode dodate par čenova belog luka i pustite da provri. Nakon što posudu skinete sa ringle i kada se napitak za nijansu prohladi, dodate šoljicu meda i sok od prirodno ceđenog limuna. Napitak se konzumira ujutru, posle ručka i uveče i to po jednu šoljicu, sve dok ne popijete kompletan napitak, a do tada bi trebalo da upala u potpunosti popusti.

Prirodni med

Med je nezaobilazan kod lečenja sinusitisa

Napitak od paradajza – Domaći mleveni paradajz u kombinaciji sa drugim prirodnim sastojcima čini čuda, barem kada je reč o upali sinusa.

Napitak se priprema tako što zagrejete šolju paradajza, a onda u nju dodate malo seckanog belog luka, prstohvat čili paprike, limunovog soka po ukusu i vrlo malo celerove soli. Sve to promešajte i više puta dnevno pijte sve dok ne osetite kako upala popušta.

Ruski narodni lek – Pravi se od biljke jagorčevine, za koju se smatra da je veoma lekovita, a koristi se upravo za lečenje sinusa, upale nosa i bronhitisa. Dejstvo ovog leka je antiinflamatorno i podstiče lakše izbacivanje sekreta.

U ovaj lek se pored sušenih cvetova jagorčevine stavljaju i cvetovi kamilice i majčine dušice. Priprema se tako što se u prokuvanu vrelu vodu stavi po jedna kašičica navedenih sušenih cvetova, zatim se ostavi da se potpuno rashladi, nakon čega se procedi i doda prirodni med. Koristi se na svakih sat vremena, tako što se pije po jedna puna kašičica ovog napitka.

Ruski melem sa maslinovim uljem – Širom Rusije se tradicionalno koristi melem sa maslinovim uljem i to za lečenje svih mogućih tegoba sa sinusima.

Da bi se pripremio ovaj melem prvo je potrebno da se izgnječi žumance kuvanog jajeta. Zatim se u 400 ml hladno ceđenog maslinovog ulja doda 60 grama pčelinjeg voska. Smesa se kuva na laganoj vatri, a na kraju se doda i umeša ranije pripremljeno izgnječeno žumance. Sve se procedi i sipa u teglu. Ne zaboravite da dobijeni melem još par puta promešate pre nego što se stegne. Ovaj melem se koristi nekoliko puta dnevno.

Srpski narodni lek – Ovaj narodni lek pravi se od meda, soka od limuna, malo rotkvica i mešavine crvenog i belog luka. Med se smatra univerzalnim lekom koji se koristi u lečenju svih mogućih tegoba, pa i za sinuse. Upravo zbog toga je potrebno da u slučaju sinusitisa povećate upotrebu meda.

Ovaj narodni lek priprema se tako što se u med prvo umeša sok od limuna. Zatim je potrebno da se rotkvice, crni i beli luk dobro usitne, te da se umešaju sa ranije pripremljenom smesom meda i limuna. Ovaj lek je potrebno čuvati u frižideru. On se konzumira dok problemi sa sinusima ne prođu.

Srebrna voda – Najbrži narodni lek za upalu sinusa je srebrna voda, tj. koloidno srebro. Ono je izuzetno jak uništitelj svih vrsta virusa, bakterija i gljivica.

Najčešće se koristi u kombinaciji sa ekstraktom maslinovog lista, a primenjuje se tako što se nekoliko kapi koloidnog srebra pomoću kapaljke stavi u svaku nozdrvu. Do smanjenja otoka sinusa dolazi veoma brzo – potreban je samo jedan dan da bi došlo do opšteg poboljšanja.

Različite namirnice koje pomažu kod lečenja upale sinusa – Prvo što predlažemo jeste konzumacija čili paprike, koja je veoma moćno sredstvo za ublažavanje simptoma sinusitisa. Takođe se preporučuje konzumacija svih vrsta ljute hrane, uključujući crni luk, ren, senf, mentol bonbone, itd. Začin kurkume utiče na ublažavanje upale sinusa, a takođe pomaže i kod jačanja imuniteta.

5. Savet za miran san

S obzirom na to da su sinusi deo respiratornog sistema od kojeg zavisi pravilno funkcionisanje gotovo svih delova našeg organizma, sinusitis takođe može da utiče i na kvalitet sna. Zato je i moguće utvrditi da postoji nekakav problem sa sinusima samo na osnovu toga da li spavate mirno, ili se u toku noći često okrećete, dišete na usta, ili pak prekomerno znojite.

Kad već dođe do eskalacije problema, sinusitis usled slivanja sekreta može da dovede i do nekontrolisanog kašlja, što može da predstavlja ozbiljan problem u toku noći, pogotovo kod mlađih uzrasta.

Uzdignuti jastuk

Uspravite malo jastuk i lezite na stranu

Ako dođe do nekontrolisanog kašlja, savetujemo vam da postavite dodatne jastuke, kako bi vam glava u toku noći bila u uzdignutom položaju. Takođe, najbolje bi bilo da legnete na stranu, jer tako obezbeđujete da kašalj bude umeren i da noć provedete što mirnije kako biste skupili snagu za sutrašnji dan.

Takođe, ako vam je vazduh u spavaćoj sobi suv bilo bi dobro da koristite ovlaživač vazduha ili difuzer u koji možete kanuti par kapi eteričnog ulja od mente. Tako ćete i u toku noći svom telu pomoći da se izbori sa upalom sinusa, koja će u tom slučaju trajati kraće nego inače.

BONUS: Upotreba rena za lečenje sinusitisa

Jednostavna rešenja su često i najbolja. Mnogi tvrde da je ren sjajan i da postoji čak nekoliko načina kako ga možete koristiti u lečenju sinusitisa:

 • Naribajte oko 50 grama rena, zatim ga ubacite u pola litre vode i ostavite da provri. Nakon toga primenite klasičnu inhalaciju. Dakle, nagnite se preko lonca, glavu prekrijte peškirom i udišite paru.
 • Narendani ren prelijte vinskim sirćetom, a potom ga stavite u flašu od pola litre i zatvorite na desetak dana. Flašu je potrebno da držite na sobnoj temperaturi i da je povremeno mućkate. Nakon desetak dana je otvorite i preko grlića udišite isparenja punih pet minuta, nekoliko puta na dan.
 • Tečnošću iz prethodne metode natopite obloge i držite ih tokom cele noći na čelu i preko sinusa. Ova terapija traje punih pet dana.
 • Narendajte koren rena na toplu ringlu, a zatim glavu pokrijte peškirom i nagnite se preko ringle i udišite isparenja. Inhalirajte se na ovaj način najmanje 5 dana zaredom.
Hren

Ren je nezaobilazan kada je reč o lečenju sinusitisa

* Umesto rena i vinskog sirćeta iz druge metode, možete koristiti mešavinu meda, vode i jabukovog sirćeta sa malo bibera i kriškom limuna. Napitak se priprema na sličan način, dakle zagrevanjem vode do tačke ključanja, zatim skidanjem sa ringle i dodavanjem navedenih sastojaka. Primenjuje se takođe prirodnom inhalacijom, ali ovaj napitak može i da se pije. Kako biste pojačali efekat, u napitak možete dodati i začin kurkume ili koren đumbira.

SUPER BONUS: Koristite ehinaceu pojavljivanjem prvih simptoma upale sinusa

Ehinacea je biljka koja ima neverovatna blagotvorna svojstva, a koristi se za lečenje upale sinusa i dizanje imuniteta. Biljka je korisna isključivo u svežem stanju, dakle sušenjem se gube sva lekovita svojstva.

Na našem tržištu je moguće pronaći mnoge različite proizvode od ehinacee. Tako je dostupan gel, ali i kapi, kao i eterična ulja koja možete koristiti u kombinaciji sa svim ostalim prirodnim lekovima za sinuse.

Preparati od ehinacee su posebno efikasni kada se koriste na pojavu prvih simptoma sinusitisa.