Bilo da je reč o relax, sportskoj, šijacu, anticelulit ili nekoj drugoj vrsti masaže, najbolji efekat se postiže kada se uz nju koristi neko etarsko ulje. Pored toga što ruke klize po telu i sam proces masaže je lakši, ulje, u zavisnosti od vrste umiruje, hladi, greje i na taj način pomaže kod opuštanja mišića, sprečava bol i drugo. Pre masaže preporučljivo je istuširati se toplom vodom kako bi se otvorile pore i ulje lakše prodrlo kroz vašu kožu.

Sadržaj:

 1. Šta je masaža
 2. Značaj masaže za organizam
 3. Relaksacija kroz aromaterapiju
 4. Šta su tačno etarska ulja
  4.1. Ulje mente
  4.2. Ulje lavande
  4.3. Ulje limuna
  4.4. Ulje čajnog drveta
  4.5. Ulje čempresa
  4.6. Ulje đumbira
  4.7. Ulje štapića cimeta
 5. Način primene eteričnih ulja za masažu
 6. Odaberite pravu masažu za sebe

1. Šta je masaža

Reč masaža vodi poreklo od arapske reči massa što znači dodir i predstavlja jednu od napoznatijih metoda lečenja i opuštanja organizma pritiskanjem, izvlačenjem i istezanjem mišićnog i vezivnog tkiva. Ova metoda alternativnog lečenja koristi se od davnina, čak nekoliko hiljada godina unazad, posebno u Indiji, gde su majke masirale decu raznim uljima kako bi ona brže napredovala, kao i u Staroj Grčkoj i Rimu, gde se masaža praktikovala posle borbi u cilju bržeg oporavka.

2. Značaj masaže za organizam

Blagodeti masaže poznate su od davnina, a ovoj terapiji dodirom i pokretom posvećene su brojne studije koje su dokazale da pored fizičkih benefita ona ima veliki uticaj i na emocije. Sama masaža nema tu moć da izleči čoveka od bolesti, ali je veoma poželjna jer poboljšava opšte stanje organizma, ublažava tegobe, a može i da ubrza proces oporavka i zato je neophodna kao terapija u savremenom, užurbanom svetu, punom stresa, jer je dobro poznato da je stres okidač mnogih bolesti.

Značaj masaže za organizam

Masaža višestruko pomaže u revitalizaciji kompletnog organizma

Masaža pre svega ima veliki uticaj na mišićni sistem. Laganim pokretima i istezanjem mišićnog tkiva, terapija masažom pomaže kod smanjenja grča, kao i uklanjanja naslaga nečistoća. Ono što je manje poznato je da masiranjem jačamo i kosti na taj način što se poboljšava cirkulacija krvi i limfe u mišićima, što dovodi do bolje cirkulacije u kostima i njihovoj boljoj ishrani, a masiranje kod ukočenosti i bolova zglobova je takođe široko rasprostranjeno. Masažom u predela leđa i pluća podstiče se aktivnost respiratornog sistema i na ovaj način moguće je podstaći bronhijalne sekrete da izađu iz pluća.

Takođe je poznato da masaža ima veliki značaj za normalan rad digestivnog sistema jer pospešuje eliminaciju otpadnih materija i stimuliše izlučivanje digestivnig sokova iz jetre, pankreasa, želuca i creva. Masaža abdomena i leđa je dobra terapija za urinarni sistem jer podstiče rad bubrega, a takođe je izuzetno povoljna i za funkciju reproduktivnog sistema i ublažavanje menstrualnih problema.

S obzirom na to da sve dolazi iz mozga, najvažniji efekat masaža ima na nervni sistem.

3. Relaksacija kroz aromaterapiju

Aromaterapija, kao deo masaže, koristi etarska ili eterična ulja u terapeutske svrhe ili za relaksaciju. Etarska ulja deluju preko receptora u nosu tako što aktiviraju emocionalni centar u mozgu, pa samim tim deluju na opšte raspoloženje čoveka. Još su stare civilizacije pre nekoliko hiljada godina u medicinske svrhe koristile aromatične komponente biljke, koje su i danas u širokoj upotrebi u medicini i kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.

Relaksacija kroz aromaterapiju

Aromaterapija se veoma često upotrebljava u modernim spa centrima

Aromaterapeut vrstu eteričnog ulja određuje u odnosu na to kakvo je opšte stanje vašeg organizma, odnosno kakve tegobe imate jer svako eterično ulje ima dejstvo na određene tegobe. S obzirom na to da aromaterapija utiče na raspoloženje, jako je bitan i ambijent u kojem se terapija izvodi, što znači da u pozadini treba da se čuje lagana, opuštajuća muzika, da atmosfera u prostoru odiše smirenošću i da nema napadnih boja koje bi poremetile osećaj mira.

Svaka biljka ima određene benefite na različite delove tela i stanja organizma i zbog toga se još od davnina biljke koriste u medicini. Jedan od načina korišćenja blagodeti bilja je u formi ulja, posebno kod masaže i aromaterapije. U masaži je primena aromatičnih ulja prisutna jer koža upija sva lekovita svojstva koja potom „raspoređuje“ na mesta u telu na kojima su neophodna, dok kod aromaterapije mirisi kroz receptore u nosu povoljno deluju na psihičko stanje čoveka.

4. Šta su tačno etarska ulja

U prethodnim pasusima pominjali smo značaj ulja kod masaže, a sada ćemo vam ih malo približiti, kako biste i sami shvatili njihovu važnost. Eterična, esencijalna ili etarska ulja su praktično dar prirode. Dobijaju se iz korena, lista, cveta, semena, drške ili kore biljke i jako su moćna jedinjenja. Još je Hipokrat, koji se smatra ocem medicine, pisao o upotrebi etarskih ulja, a sam termin etarsko ulje prvi put je upotrebljen u 16. veku u knjizi švajcarskog fizičara, alhemičara i teologa Paracelzusa van Hoanejma.

Nažalost, ne postoji veliko interesovanje za klinička ispitivanja eteričnih ulja i njihovog uticaja na ljudsko telo kroz masažu, s obzirom na to da ona dolaze direktno iz prirode i ne mogu da se patentiraju, pa samim tim ni da dovedu do većeg profita. S druge strane, rađene su mnoge studije na univerzitetima širom sveta, koje su pokazale da masaža eteričnim uljima zaista pomaže kod različitih stanja organizma. Konkretno, studija koja je merila efekte aromaterapije kao prirodnog analgetika tokom menstrualnog ciklusa pokazala je da je grupa učesnica u studiji, koje su umesto leka koristile masažu abdomena određenim eteričnim uljima, imala manje menstrualne bolove od učesnica koje su koristile analgetik.

Postoji veliki broj etarskih ulja koji se koriste za masažu, a mi ćemo izdvojiti nekoliko njih sa najboljim dejstvom, koja su omiljena kako maserima, tako i ljudima koji praktikuju masažu.

Etarska ulja Naturasso

Etarska ulja Naturasso

4.1. Ulje mente

Nana, menta ili pepermint je od davnina poznata kao veoma lekovita biljka i čak su je i drevne civilizacije koristile za lečenje. Najviše lekovitih sastojaka nalazi se u listu mente, od čega se i parnom destilacijom dobija ulje koje je, kao i sveža ili osušena biljka, široko u primeni. Etarsko ulje mente koristi se u aromaterapiji, ali i za masažu jer ublažava bol kod upale mišića i smanjuje bolove u zglobovima. Ovo ulje ima izuzetno prijatan i osvežavajući miris i pored toga što se koristi za masažu mišića, možete da ga koristite i kod migrena i glavobolja jer ima i analgetsko dejstvo na centralni i periferni nervni sistem.

4.2. Ulje lavande

Lavanda je jedna od omiljenih biljaka mnogih ljubitelja cveća, zbog svog specifičnog prijatnog mirisa, lepe boje i lakoće uzgajanja jer ne zahteva posebne uslove da bi uspešno rasla. Upravo zbog toga poslednjih godina postala je veoma popularna, a samim tim popularnost je dobilo i etarsko ulje od lavande koje se sve više koristi prilikom masaže kao dodatak nosiocu ulja. Preporuka je da 10 kapi etarskog ulja lavande rastvorite u 10 ml baznog ulja po želji i da nekoliko kapi ove mešavine koristite za masažu solarnog pleksusa ili tabana kod nesanice.

4.3. Ulje limuna

Poznato je da je limun bogat vitaminom C i ima snažno antioksidantno dejstvo koje pospešuje cirkulaciju i razgradnju toksičnih materija iz tela. Etarsko ulje limuna odlično je kod anticelulit masaže, a takođe ima i široku primenu u osvežavanju i dezinfekciji prostora tokom sezone gripa, kao i u aromaterapiji jer uklanja umor, jača koncentraciju i poboljšava raspoloženje.

Etarsko ulje peperminta

Gotovo je nemoguće zamisliti kvalitetnu masažu bez dobrog odabira etarskih ulja

4.4. Ulje čajnog drveta

Ulje čajnog drveta ili čajevca spada među najmoćnije prirodne antiseptike i često se koristi u suzbijanju infekcija tako što je jedan od sastojaka rastvora za ispiranje usne duplje. Takođe, odličan je saveznik u borbi protiv bronhitisa i astme. Zbog svojih svojstava često se koristi i za masažu i veoma je efikasan protiv reume i bolova u mišićima. Pored svega toga, ulje čajevca odbija komarce, vaši, mrave i druge insekte.

4.5. Ulje čempresa

Etarsko ulje čempresa ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo i pomaže kod smanjenja respiratornih infekcija kada se inhalira. Pored toga, veoma je efikasan u borbi protiv virusnih bradavica koje mogu da budu veoma neprijatne i uporne. S obzirom na to da je čempres koncentrovan kao i većina etarskih ulja, za masažu je potrebno svega nekoliko kapi pomešati sa nosiocem ulja, odnosno baznim uljem. Tada dobijate odličan preparat koji može da vam ublaži bolove kod proširenih vena i stimuliše cirkulaciju.

4.6. Ulje đumbira

Svi smo čuli o raznim benefitima đumbira koji je u poslednje vreme postao popularan kod pripreme hrane i čajeva. Ukoliko ste ga nekada konzumirali, znate da je pomalo ljut, a upravo je to razlog što ulje ovog korena zagreva mesto na telu na koje ste ga naneli. Zbog toga, ulje đumbira je idealno za masažu upaljenih mišića koji su posledica fizičkog napora za koji telo nije bilo pripremljeno. Naravno, kao i ostala etarska ulja, ulje đumbira se pre nanošenja na kožu takođe prvo dodaje nekom baznom ulju u malim količinama. Pored toga što se koristi za masažu, udisanje ovog ulja pomoći će vam ako osećate mučninu ili ste prehlađeni.

4.7. Ulje štapića cimeta

Zbog svog specifičnog mirisa i benefita koje ima po zdravlje, cimet je apsolutni hit u kulinarstvu, ali i u tradicionalnoj medicini jer je prirodni antiseptik. Ulje štapića cimeta u sebi ima aktivnu komponentu cinamaldehid za koju je poznato da snižava nivo šećera i lipida u krvi. Ukoliko ulje cimeta koristite za masažu, treba da znate da je odličan ukoliko imate bolove. Naravno, ulje štapića cimeta se za potrebe masaže takođe koristi razblaženo, odnosno potrebno je da samo nekoliko kapi pomešate sa nosiocem ulja po želji.

5. Način primene eteričnih ulja za masažu

S obzirom na to da se radi o jakim jedinjenjima, eterična ulja mogu da izazovu iritaciju kože, zbog čega se razblažuju, odnosno dodaju u nosioce ulja za masažu i koža upija njihova lekovita svojstva koja terapeutski deluju i na um i na telo.

Jedan od najčešćih nosilaca, odnosno baznih ulja je hladno ceđeno ulje jojobe koje je bez mirisa i odlično se kombinuje sa eteričnim uljima u cilju razblaživanja. Pored toga, odlično je za negu kože jer je hidrira i sjajan je izbor za masažu. Takođe, kao bazno ulje može da se koriste ulje badema, masline, koštica kajsije ili lešnika.

Naturasso jojobino ulje

Hladno ceđeno ulje od jojobe se najčešće koristi kao bazno ulje za masažu

Koncentracija eteričnog ulja koja se koristi pri mešanju sa baznim uljem je sledeća:

• masaža celog tela – do 5%
• nanošenje na malu površinu – do 50%
• svakodnevna upotreba na koži lica – 2.5%

Iako su navedena ulja izuzetno korisna za različita stanja organizma, ne preporučuju se trudnicama, dojiljama i deci. Pre upotrebe detaljno pročitajte uputstvo i izbegavajte upotrebu određenog ulja ukoliko ste alergični na neki od sastojaka.

6. Odaberite pravu masažu za sebe

U zavisnosti od toga kakvo je stanje vašeg organizma i koji deo tela želite da tretirate i na koji način, postoje različite vrste masaže koje izvode profesionalni maseri:

 • Relaks masaža – Ovo je najzastupljenija masaža i njen cilj je da doprinese opuštanju organizma i mišića. Neizostavni deo ove blage, opuštajuće masaže je prijatan ambijent, a sve u cilju da se opustite i oslobodite stresa.
 • Klasična masaža – Klasična masaža ima umirujuće dejstvo i njen glavni cilj je poboljšanje cirkulacije. Odlična je i za opuštanje mišića, pa se često koristi kao priprema za sportsku masažu.
 • Sportska masaža – Svi oni koji se bave sportom znaju koliko sportska masaža doprinosi lakšem i bržem oporavku od sportskih povreda ili upale mišića. U zavisnosti od vrste sporta kojim se bavite, tretiraju se određeni delovi tela.
 • Šijacu masaža – Ova drevna tehnika masiranja, utemeljena na tradicionalnoj dalekoistočnoj medicini i filozofiji, primenjuje se više od 5.000 godina. Sama reč shiatsu znači pritisak prstom, a masaža se izvodi pritiskom prstiju na akupunkturne tačke na telu, što povoljno deluje na stres, migrenu, bol u leđima i hronični umor.
 • Anticelulit masaža – Popularna među ženama, naročito pred letnju sezonu, anticelulit masažom razbijaju se masne naslage na bokovima, zadnjici i stomaku i na taj način uspešno eliminiše tzv. „narandžina kora“, odnosno celulit.
 • Aromaterapija – Jedna od poznatijih vrsta masaža je aromaterapija, o kojoj ste već mogli da se informišete u jednom od prethodnih pasusa. Kao što smo i naveli, u aromaterapiji eterično ulje bira se prema opštem stanju u kom se nalazite i glavni cilj je opuštanje i oslobađanje od stresa.
 • Limfna drenaža – Limfna drenaža je izuzetno komplikovana tehnika sporih i ciljanih pokreta čiji je cilj obnavljanje tečnosti u organizmu. Kako bi bila uspešna, potrebno je da je izvodi neko ko je zaista dobro poznaje.
 • Medicinska masaža – Cilj medicinske masaže je otklanjanje fizičkih tegoba poput bolova u vratu i leđima, upale mišića, postoperativnog stanja, lečenje išijasa i slično, a izvode je školovani fizioterapeuti sa velikim iskustvom.
 • Kraljevska masaža – Masaža koju istovremeno rade dva terapeuta, odnosno masaža sa četiri ruke, naziva se kraljevska masaža. Radi se tako što jedan terapeut kreira pokrete, a drugi ga prati, čime se postiže balans protoka tečnosti u organizmu i istovremeno se opuštaju obe strane tela.

Tehnike koje smo nabrojali su neke od najpopularnijih, međutim postoji još mnogo vrsta i podvrsta masaža, koje pored eteričnog ulja koriste i različite rekvizite kao što su oklagija, toplo kamenje, čašice za vakuum i drugi specijalno dizajnirani predmeti.