Sadržaj:

1. O masaži
2. Kako masaža utiče na organizam – Otkrijte benefite masaže
2.1. Ublažava glavobolje
2.2. Smanjuje krvni pritisak
2.3. Poboljšava držanje tela
2.4. Ubrzava i poboljšava cirkulaciju
2.5. Opušta napete mišiće – mišićni sistem
2.6. Povećava fleksibilnost zglobova
2.7. Respiratorni sistem
2.8. Digestivni sistem
2.9. Održava i čuva imunitet
2.10. Limfni sistem
3. Koje vrste masaže postoje
3.1. Relax masaža
3.2. Antistres masaža
3.3. Terapeutska masaža
3.4. Parcijalna masaža
3.5. Anticelulit masaža
3.6. Refleksna masaža stopala
4. Opšti principi i način primenjivanja svih vrsta masaža

1. O masaži

Masaža predstavlja jedan od najstarijih fizikalnih i pomoćnih metoda lečenja.

Zahvaljujući efikasnom terapeutskom dodiru masera dolazi do psihofizičke relaksacije tela, ublažavanja tegoba i poboljšanja opšteg stanja organizma. Masaža danas postaje sve više popularna jer nam pomaže da se opustimo i relaksiramo. Ova prirodna terapija sve više postaje potreba savremenog čoveka jer efikasno uklanja stres i napetost.

2. Kako masaža utiče na organizam – Otkrijte benefite masaže

Masaža se pokazala kao pravi izbor za ublažavanje mnogih zdravstvenih problema, a može se primenjivati i u preventivne svrhe, kao i za uzbrzavanje procesa oporavka. Ovde možete pročitati koje sve efekte daje masaža.

2.1. Ublažava glavobolje

Ukoliko nije reč o jakim glavoboljama redovna masaža vrata, glave i ramena pozitivno deluje na uklanjanju napetosti u mišićima ili kritičnim tačkama gde je tkivo zgrčeno. Uglavnom su to posledice nagomilanog stresa.

Za ublažavanje glavobolje se primenjuju različite vrste masaža u zavisnosti od uzročnika glavobolje i predela u kome se bol javlja. Masaža je efikasna kod osoba koje boluju od hronične migrene.

Masaža glave protiv glavobolje

Masaža glave je dobro rešenje za otklanjanje ili ublažavanje glavobolje

2.2. Smanjuje krvni pritisak

Masaža je efikasna metoda i kada je reč o smanjenju krvnog pritiska. Posebno kada se suočavate sa stresom jer masaža smanjuje hormon stresa, kortizol i razgrađuje napetost, dovodeći telo u stanje ravnoteže.

2.3. Poboljšava držanje tela

Dugotrajno sedenje u kancelariji ispred kompjutera donosi i neke zdravstvene probleme. Uglavnom su to bolovi u leđima, vratu i ramenima. Bolna stanja leđa i vrata se mogu eliminisati pomoću relaksacione i terapetske masaže. Pored trenutnog poboljšanja će doneti bolji tonus mišića, kao i trajno bolje držanje.

Efekat koji za držanje tela pruža ova prirodna metoda često je najbolji izbor.

2.4. Ubrzava i poboljšava cirkulaciju

Masaža ubrzava i poboljšava cirkulaciju, podstiče krvotok i popravlja stanja sa lošom cirkulacijom. To je naročito značajno za sve osobe sa smanjenom pokretljivošću, kao i kod osoba sa hladnim rukama i stopalima. Nakon masaže rad srca postaje pravilniji, a smanjuje se i umereno visok krvni pritisak.

2.5. Opušta napete mišiće – mišićni sistem

Masaža najviše deluje na mišićni sistem jer opušta napete mišiće i povećava njihovu fleksibilnost. Posebno je korisna kada smo suočeni sa prekomernim fizičkim aktivnostima i imamo mišićni zamor.

Primenom raznih tehnika masaže pozitivno deluje na ublažavanje hroničnih akutnih bolova, kao i kod tretiranja raznih povreda. Važno je napomenuti da kada se mišići opuste izaziva se lučenje hormona endorfina, serotonina i dopamina što će učiniti da se osećate opušteno.

Masaža mišića nogu

Masaža nožnih mišića može da bude od velike pomoći kod različitih sportskih povreda

2.6. Povećava fleksibilnost zglobova

Masaža se pokazala kao odlična terapija za povećavanje pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova. Masaža je dobra za osobe koje boluju od artritisa i imaju ukočenost zglobova. Nakon masaže, povećava se protok krvi u zglobovima što doprinosi smanjenju bolova i većoj pokretljivosti.

Ukoliko redovno idete na ovu masažu značajno ćete smanjiti mogućnost da zadobijete povredu.

2.7. Respiratorni sistem

Masaža u znatno meri poboljšava stanje kod osoba koje imaju respiratorne probleme (alergije, sinusitis, astma i bronhitis) zato što usporava dah i produbljuje disanje.

U nekim slučajevima, ukoliko je to potrebno, podstiče se izbacivanje sluzi i bronhijalnog sekreta.

2.8. Digestivni sistem

Pored toga što potpomaže varenje i ima uticaj na probavni sistem masaža je korisna za detoksikaciju tela odnosno za izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Kao prirodna metoda lečenja pokazala se uspešna i kao metoda protiv konstipacije (zatvora).

2.9. Održava i čuva imunitet

Redovna masaža oslobađa telo stresa i održava imunološko funkcionisanje u celini. Naime, masiranjem dolazi do povećanog lučenja serotonina, a zatim i povećanja broja ćelija koje su prva linija odbrane u imunološkom sistemu.

2.10. Limfni sistem

Ova masaža je efikasna kod eliminacije otpadnih i otrovnih supstanci koje su akumulirane u telu izloženom nagomilanom i stalnom stresu.

3. Koje vrste masaže postoje

Iako postoji veliki broj različitih masaža koje se primenjuju u različitim delovima sveta, ovde ćemo izdvojiti neke od najpopularnijih masaža:

3.1. Relax masaža

Ovo je jedna od najpopularnijih masaža i predstavlja idealan izbor kada želite da se relaksirate i u potpunosti opustite organizam. Relaks masaža ubrzava metabolizam i pospešuje cirkulaciju i deluje preventivno kada je reč o stresu i bolestima koje mogu biti uzrokovane stresom.

Nakon efikasno odrađene relaks masaže osećate povećani nivo energije i bolje raspoloženje, te ste spremniji za svakodnevne aktivnosti. Tokom ove blage i prijatne masaže upotrebljavaju se eterična ulja, koja dodatno utiču na smanjivanje napetosti i na pozitivno raspoloženje.

Relax masaža

Relaks masaža je sjajan način za opuštanje organizma

3.2. Antistres masaža

Antistres masaža deluje na oslobađanje psiho-fizičke napetosti, nagomilanog stresa i poboljšava vitalnost. Osoba se nakon masaže oseća prijatno i rasterećeno. Osim što će vam opustiti telo i razbistriti misli ova masaža će poboljati vaše opšte zdravstveno stanje. Ovaj vid masaže pomaže klijentu da očuva i uspostavi ravnotežu tela i uma. Masira se celo telo, a najviše se stimulišu leđa, vrat, ramena i stopala.

Ova masaža je kombinacija relaks i terapeutske masaže leđa. Efikasnosti masaže doprinose i aromatična ulja u kombinaciji sa odabranim biljem jer utiču na nervni sistem.

3.3. Terapeutska masaža

Usled ubrzanog tempa života i hroničnog umora ova masaža je danas sve više zastupljena.

Kod terapeutske masaže cilj terapeuta nije samo relaksacija, otklanjanje napetosti i stresa, već uklanjanje hroničnog bola i pomoć u lečenju većine mišićno-skeletnih i pratećih problema.
Ova masaža eliminiše bolove u vratnom delu kičme, a dobra je i za akutna bolna stanja leđa, kao i kod ukočenosti vrata i glavobolje.

3.4. Parcijalna masaža

Ova masaža tretira samo određeni deo tela u zavisnosti od želja i potreba klijenta. Uglavnom je usmerena na leđa, ramena, vrata, ruke, noge, stopala, a nešto ređe na druge delove tela, kako bi došlo do oslobađanja tenzije i opuštanja masiranog dela tela.

Trajanje ove masaže je oko 30 minuta uz upotrebu aromatičnih ulja.

3.5. Anticelulit masaža

Celulit važi za jedan od veoma čestih estetskih problema kod žena. Kao što i sam naziv masaže kaže, ova masaža uspešno uklanja i eliminiše slojeve celulita, i to ne samo kod punijih, već i kod mršavih osoba.

Kako bi se trajno rešili masnoće između mišića i kože potrebno je da nakon uspešne aticelulit masaže promenite stil života i način ishrane.

Anticelulit masaža vraća koži optimalni tonus i elastičnost. Međutim, ona se nikada ne izvodi kod žena koje imaju izražene kapilare, proširene vene, kožne infekcije i akne.

3.6. Refleksna masaža stopala

Refleksna masaža stopala spada u drevne holističke metode, koje se primenjuju i danas.

Prema ovoj vrsti terapije stanje našeg tela se vidi u zonama na našim stopalima. Na šakama i stopalima se nalaze refleksne zone koje korespondiraju s određenim organima. Stimulacijom određenih tačaka poboljšavaju se funkcije organa ali i delova tela kojima te zone odgovaraju. Na ovaj način se upostavlja balans u organizmu.

Najbolji rezultati postižu se u lečenju glavobolja, migrena, nesanica i neuroza. Stručnjaci savetuju da kada smo u prilici što više hodamo bosi po šljunku, pesku ili travi jer je to odlična masaža za stopala.

Refleksna masaža stopala

Refleksna masaža stopala primenjuje se od davnina. Popularna je i danas.

4. Opšti principi i način primenjivanja svih vrsta masaža

Kada se odlučite za ovu vrstu prirodne terapije od izuzetnog je značaja odabrati pravi tip masaže, kao i kvalitetnog i školovanog terapeuta.

Masaža se odvija u prijatnom i jednostavnom ambijentu, sa blago prigušenim svetlom uz miris aromateapijskih ulja. Kako bi se klijent osećao što opuštenije i da bi ugođaj bio potpun, poželjno je da se čuje tiha muzika, kao i da temperatura vazduha bude oko 24 stepena.

Parcijalna masaža traje oko 30 minuta, dok masaža celog tela prosečno traje 60 minuta.

Prilikom masaža dok maser pritiska bolna mesta dešava se da klijenti budu napeti, te je neophodno pravilno i duboko disanje. Na ovaj način kiseonik stiže do napetih mišiča i opušta ih.

Zbog neželjenih efekata treba izbegavati uzimanje hrane makar dva sata pre tretmana. Nakon masaže obavezno pijte dosta vode da biste nadoknadili dehidrataciju tkiva mišića.

Kao pomoćno sredstvo da bi ruke lakše klizile po telu koriste se ulja za masažu. Pored biljnih ulja, tokom masaže se mogu koristiti aromatična ulja koja prirodno opuštaju telo, a samim tim i deluju umirujuće na nervni sistem. U zavisnosti od potreba terapeut će izabrati odgovarajuća eterična ulja kako bi efekat bio što bolji. Jedno od najboljih ulja svakako je Japansko ulje, koje je napravljeno od divlje nane, tj. mente.

Naturasso Collection - eterično ulje lavande, mente i limuna

Naturasso Collection – eterično ulje lavande, mente i limuna

Masaža pruža mnogo pozitivnih efekata na organizam čoveka, ali u nekim situacijama može doći do pogoršanja tegoba. Iz tog razloga, profesionalni terapeut će pre masaže obaviti razgovor sa klijentom u kojem će proceniti njegovo medicinsko stanje i pružiti odgovarajući uvid u indikacije i eventualne kontraindikacije za masažu.

Pronađite vreme za opuštanje

Prirodne terapije poput masaže nam pružaju mogućnost da se osećamo bolje, da poboljšamo svoje raspoloženje, kao i da živimo zdrav, srećan i kvalitetan život.

Nakon napornog dana pronađite vremena za sebe i svoje zdravlje i lično se uverite koliko masaža doprinosi celokupnom zdravlju organizma. Možemo slobodno reći da na masažu povremeno idu svi oni koji brinu o sopstvenom zdravlju.