Šta su eterična ulja i kako se koriste?

Eterična ulja ili kako se to kod nas zove „etarska ulja“ su ulja koja se dobijaju destilacijom iz korena, lista, cveta, semena i drugih delova biljke. Ona su veoma čista, ali i snažna jedinjenja. U upotrebi su od 16. veka, a bila su predmet mnogih naučnih, tj. medicinskih istraživanja. 

Pošto su ova ulja veoma jaka, nije preporučljivo njihovo direktno nanošenje na kožu, već se kombinuju, tj. razređuju sa određenim baznim uljima, što ne samo da otklanja svaku opasnost od iritacije kože, već izrazito blagotvorno deluje na na kompletan organizam. 

Naturasso eterična ulja

Naturasso eterična ulja napravljena su destilacijom retkih bilja, koja se ne mogu naći u Srbiji, jer im ne odgovara naše podneblje. Primera radi Japansko biljno ulje proizvodi se od lista japanske nane i naširoko je poznato po svojoj lekovitosti. Ulje od lavande proizvodi od odabira najfinijih cvetova ove biljke, izuzetnog je mirisa i može se koristiti kod masažesolarnog pleksusa ili tabana. Etarsko ulje limuna proizvodi se od kore, a najčešće se koristi za osvežavanje i dezinfekciju prostora, kao i kod tretmana za uklanjanje celulita.

Jojobino ulje nije eterično, već bazno ulje koje se proizvodi od grma Jojobe koji je dostupan samo na američkom kontinentu. Ono je potpuno neutralno, jer nema nikakav miris, pa je samim tim odlično u miksu, tj. u kombinaciji sa drugim uljima.

Naturasso eterična ulja

Japansko biljno ulje Naturasso

Zbog toga što poseduje lokalna anestetička i kontrairitantska svojstva ljudi su oduvek težili da postignu što veću koncentraciju mentola. Tako je i otkrivena vrsta japanske nane (Mentha arvensis) koja je njime veoma bogata. Njeno ulje dodatno su pročišćavali dobijajući čisti mentol, od koga je i napravljeno Naturasso Japansko biljno ulje.

Eterično ulje od japanske nane hladi i smiruje, osvežava i vraća energiju tela i duha. Japansko biljno ulje koristi se kao preparat koji, između ostalog, pomaže prilikom uništavanja bakterija, smanjivanja otoka, ublažavanja svraba, opekotina, migrene i drugih oblika glavobolje, probavnih tegoba, iritabilnog kolona, upale sinusa i prehlade. Takođe i kao prirodni analgetik kod bolnih mišića i zglobova. Japansko biljno ulje nije lek, već samo preparat koji pomaže kod gore navedenih tegoba.

Eterično ulje Lavande

Eterično ulje lavande je 100% prirodni destilat koji se dobija od cvetova ove biljke. Zbog toga ima specifičan i lep miris koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Ovo ulje je posebno popularno u poslednje vreme, jer se potpuno bezbedno može koristiti i bez razblaživanja, što nije slučaj sa drugim eteričnim uljima. 

Ono se najviše koristi kao mirisno ulje kada želite da osvežite prostorije, ali što je još bitnije i kao ulje za masažu u slučaju nesanice.

Kapi lavande - Esencijalno ulje lavande 100% destilat lavande
Kapi limuna - esencijlano ulje limuna 100% destilat limuna

Eterično ulje Limuna

Opšte je poznata stvar da je limun pun vitamina C i da veoma efikasno osvežava prostor. Eterično ulje limuna se u poslednje vreme se sve više koristi kao ulje za anticelulit masažu.

Kod aromaterapije se koristi za jačanje koncentracije, a ima efekat i kod otklanjanja umora. Ono takođe svojim veoma intenzivnim i oštrim mirisom utiče na poboljšanje opšteg raspoloženja.

Hladno ceđeno Jojobino ulje Naturasso

Jojobino ulje zapravo je tečni vosak rafinisan iz autohtonog američkog grma, poznatog pod naučnim imenom Simmondsia chinensis. Jojoba raste na jugozapadu Sjedinjenih američkih država, a ulje koje se od njega pravi izuzetno je vredno jer sadrži mnoga lekovita svojstva.

Kod oralne upotrebe Jojobino ulje je neprobavnog karaktera, pa se zbog toga koristi i kao prirodni laksativ. Neka od lekovitih svojstava zbog kojih je Jojobino ulje popularno pomažu kod nege kože, lečenja akni. Ovo ulje se takođe koristi i kao prirodni lek za ispucale usne i kožu, suve dlanove, a poznato je i da ublažava tegobe kod opekotina na suncu. Jojoba se koristi i kao preparat protiv opadanja kose, za kontrolu peruti i hidrataciju kose, a takođe olakšava tegobe i kod psorijaze temena. Jojobino ulje nije lek, već samo preparat koji pomaže kod gore navedenih tegoba.

Jojoba ulje je jedno od najvrednijih ulja na svetu
Jojoba ulje je jedno od najvrednijih ulja na svetu

Naturasso ROLL ON

Ovo jedinstveno prirodno ulje umnogome sliči voštanoj tvari koju proizvodi i ljudski organizam, pa se ono koristi kao prirodni balzam za kožu. Ono zamenjuje životinjske masti u proizvodnji losiona i krema za kožu. Jojoba ulje ima mnoga blagotvorna dejstva koja pomažu kod otklanjanja različitih tegoba, uglavnom kod oboljenja kože i problema sa kosom.

Opširnije na sledećoj stranici – kliknite ovde

Naturasso Collection

Za najveće fanove Naturasso eteričnih ulja nudimo vam ovu sjajnu kolekciju u okviru koje možete dobiti eterična ulja od nane, lavande i limuna. 

Naturasso Collection je sjajan poklon za rođendan, godišnjicu ili bilo koju drugu priliku. Poklonite ovu kolekciju nekome ko vam posebno znači.

Naturasso Collection - eterično ulje lavande, mente i limuna